Otilia Mantelers 18 nov 2017


Secretul monștrilor copilăriei

Ce ne spun râsul, plânsul, crizele de furie și corpul copiilor atunci când aceștia  simt emoții grele?

Conferință și lansare de carte

Viața copiilor nu este una ușoară, așa cum se credea odinioară. Este cel puțin la fel de tumultuoasă ca cea a adulților. Și ei au frici, îngrijorări, și ei se înfurie când ceva nu li se pare drept. Și ei sunt triști și dezamăgiți. Ceea ce aș vrea să nu uităm niciodată este acest mare adevăr: asemenea oricărui adult, copilul face tot ce poate el mai bine în fiecare moment. El nu vrea nici să manipuleze, nici să ne facă viața mai grea. Atunci când ne supără pe noi, părinții, ei vor doar să ne atragă atenția că ceva nu e în regulă în viața lor.

Pentru a doua oară în Timișoara, pe 18 noiembrie, Otilia Mantelers și Arta în Nori vă invită la două evenimente

 • Conferința Ce ne spun râsul, plânsul, crizele de furie și corpul copiilor atunci când aceștia simt emoții grele? Mai jos aveți mai multe detalii despre subiectele abordate și metoda de înscriere.
 • Lansarea cărții Secretul Monstrului, apărută la Editura Humanitas Junior, cu ilustrațiile Liviei Coloji, de la ora 19.00, moment în care vă așteptăm împreună cu copiii voștri.

 


Conferința ‘Ce ne spun râsul, plânsul, crizele de furie și corpul copiilor atunci când aceștia simt emoții grele?’

Sâmbătă 18 noiembrie 2017, între orele 16.30-19.00

Plânsul copiilor şi crizele de furie sunt două teme care pun la încercare de multe ori răbdarea și înțelegerea părinților. Aparent fără motiv, uneori cei mici plâng în hohote și nimic nu mai pare să le fie pe plac. Altă dată se “miorlăie” într-un fel greu de acceptat sau se tăvălesc pe jos, momente în care nervii ne sunt întinși la maxim. Iar țipetele și amenințările noastre nu par nici să ajungă cu adevărat la cei mici, nici să aibă vreun efect de durată.
Conectarea cu părintele este pentru creierul copilului ca hrana pentru corp. Uneori conectarea se întrerupe din cauza unor întâmplări mărunte (spre exemplu, când prietenul cel mai bun nu vine la grădiniță) sau mai mari (cand tatăl pleacă în delegație pentru mai multe zile). Și atunci când copiii simt o frică mai nouă sau mai veche, sentimentul de conectare dispare, iar copilul intră în starea de luptă, fugă sau îngheț. Atunci când conectarea se întrerupe, copiii semnalizează acest lucru fie făcând trăsnăi, fie aruncându-se pe jos în supermarket pentru că nu le mai cumpărăm încă o înghețată. Iar noi rămânem debusolați și nu înțelegem de ce copiii par nerecunoscători. Așadar, o frică ascunsă noi o putem deduce prin intermediul acestor comportamente care ne tulbură.
În acest workshop care are la bază filosofia Parenting by Connection, aflăm care este explicația pe care ne-o oferă neiroștiința despre aceste comportamente, informații care ne vor fi de mare folos în ascultarea lacrimilor și crizelor de furie ale copiilor noștri. Vom povesti despre cum ascultăm plânsul, frustrările și indignarea și despre cum limitele puse într-un mod cald și blând pot duce la vindecarea și eliberarea suferințelor trecute.

Subiecte abordate:

 • Plânsul şi crizele de furie: ce ne spune neuroştiinţa despre ele? Scurtă descriere a mecanismului plânsului
 • Anatomia creierului legată de emoții, gânduri, comportament
 • Cum vindecă lacrimile stresul emoțional acumulat în corp, care, dacă nu este eliberat printr-un mecanism fizic (râs, plâns, tremurat, oftat, criză), somatizează în boli
 • Miorlăielile: cum le transformăm într-un plâns bun sau într-un râs binefăcător
 • Cum reacționăm la crizele de furie de acasă, de la grădi, de la şcoală, din supermarket
 • Cum îi ajutăm pe copii atunci când le e frică de ceva – rolul jocului și al plânsului
 • Trei situaţii dificil de acceptat pentru adulţi atunci când copiii plâng aparent fără motiv: după momentele de conectare, în situațiile de tranziție și broken cookie
 • Cum punem limite copiilor astfel încât ei să se elibereze de tensiuni și (uneori) să coopereze.

logo-wide-214x70


SÂMBĂTĂ, 18 noiembrie 2017, între orele 16:30 – 19:30
UNDE?
Ambasada, str. Anton Seiller nr.2

* Înscrierile: 120 lei/persoană (100 lei pentru cadrele didactice care vin în grup de minim 8 persoane. Cadrele didactice vor primi dimplome de participare)
Vă puteți înscrie chiar AICI.

Pentru oferte personalizate, vă rugăm să ne trimiteți un email la adresa artainnori@gmail.com.

Pentru detalii si gânduri bune:

 • Laura Petru – 0721603287

Otilia Mantelers este Instructor Parenting by Connection, trainer de Playful Parenting, psiholog în formare și specialist în joacă terapeutică cu copiii de la 0-10 ani și este unul dintre cei mai cunoscuți formatori de parenting din România prin cursurile sale de parenting: Joc și emoție, Rivalitate între frați, Limite și cooperare în relația părinte copil, Agresivitatea copiilor, Stima de sine a copilului tău.